vestuari
calçat
guants
Normativa aplicable guants industria alimentària
EN ISO 21420
Requeriments generals
EN ISO 21420:2020
EN 388
contra riscos mecànics
EN 388:2016+A1:2018
EN ISO 374
EN 374:2016
EN 407
contra risc tèrmic
EN 407:2020
EN 511
contra el fred
EN 511:2006
EN 1082-1
protectors dels braços
EN 1082-1:1997
EN 1082-2
diferents de la malla metàl·lica
EN 1082-2:2001
CE 1935 / CE 2023
Reglamento CE Nº1935/2004
Reglamento CE Nº2023/2006
El reglament (UE) N°1935/2004 s’aplica als materials i objectes que, es fan servir en contacte amb aliments o amb aigua destinada al consum humà. Aquest estableix que: “Els materials i objectes s’han de fabricar conforme a les pràctiques de fabricació apropiades perquè, en condicions d’ús normals o previstes, no transfereixin als productes alimentaris components en quantitat susceptible de:
- presentar un risc per a la salut humana.
- provocar una modificació inacceptable de la composició dels aliments o una alteració de les seves propietats organolèptiques.
Els guants que incorporen el logo “contacte alimentari” assegura que compleixen aquest reglament (UE) N°1935/2004 i el reglament (UE) N°2023/2006 (que fa referència a les bones pràctiques en la fabricació d’objectes destinats a entrar en contacte amb els aliments).
Per assegurar la higiene i seguretat alimentària han de fer servir vestuari laboral de protecció els operaris i personal que puguin entrar en contacte amb el producte.
No només cal cuidar el vestuari laboral del personal manipulador, sinó que també cal tenir en compte el dels mecànics, personal de neteja, personal del laboratori i possibles visites externes.
La roba ha d’estar dissenyada de manera que eviti una possible contaminació al producte (sense butxaques i sense botons externs). S’ha de proporcionar en quantitat suficient a cada operari perquè puguin mudar-se quan sigui necessari i com a mínim una vegada per jornada laboral. La roba ha de ser d’ús exclusiu per a la feina i s’ha de guardar a taquilles separades a la roba de carrer.
.S’ACONSELLA:
- Pijama de treball sense butxaques ni botons
- Davantal si es treballa molt amb productes humits
- Barret i còfia
- Calçat exclusiu
- Guants (no de làtex)
- Màscara en productes d’alt risc
LA NORMA BRC (EPÍGRAF 7.5.1) DIU:
L’empresa, basant-se en l’avaluació de riscos, haurà de documentar i comunicar a tots els empleats, personal d’empreses subcontractades i visitants, les normes relatives a la utilització de roba de protecció en determinades zones de treball, com ara les zones d’alt i baix risc.
També s’inclouran instruccions sobre l’ús de la roba de protecció fora de l’entorn de producció, com per exemple, l’obligació de treure-la abans d’anar al servei o al menjador.